„Przewodnik kulinarny po Pogórzu” – z cyklu Czytamy tuchowskie publikacje

„Przewodnik kulinarny po Pogórzu” – z cyklu Czytamy tuchowskie publikacje

Pogórzańskie smaki są jedyne i wyjątkowe, a kuchnia pogórzańska bardzo smaczna.

Co jedli nasi przodkowie? Jakie przysmaki na śniadanie i obiad, a jakie na juzynę i wieczerzę? Co jadali zimą, a co latem? Czym uzupełniali dietę? Czym jest dziama, dziamka, brajka, zamieska albo paciara? Jak ugotować rosół z gwoździa? Jakie danie jest „umordowane”? Jaką przyrządzano przekąskę na zapusty? Może macie ochotę na prołzioki lub gomółki?

A może na śniadanie marzy Wam się jajecznica z lubczykiem albo żurek? Na obiad rosół z gwoździa, do kawy szarlotka z jabłkami, na kolację…?

Czy współczesne potrawy są lepsze od dawniejszych?

Koniecznie musicie sięgnąć po „Przewodnik kulinarny po Pogórzu”. Wersja elektroniczna znajduje dostępna tutaj:

Fragment publikacji czyta Jan Dusza.

Życzymy zasmakowania w bogactwie kulinarnym Pogórza, a przy okazji poznania lub zgłębienia wiedzy na temat regionalnej kuchni.

Zespół redakcyjny: Elżbieta Łempa, Jan Dusza, Piotr Firlej.

Publikacja powstała w ramach „Pogórzańskiej Biblioteczki”. Wydana została w 2011 r. przez Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju w ramach działania Funkcjonowania lokalnej grupy działania, nabywania umiejętności i aktywizacji w ramach PROW 2007-2013.