Podróże kulinarne – gnocchi z sosem bolognese
W dniu dzisiejszym p. Małgosia z Siedlisk zabiera Państwa w podróż do Włoch. Ugotuje dla Państwa tradycyjną, włoską potrawę – gnocchi z sosem bolognese.
Historia sosu bolognese sięga czasów średniowiecza. Pochodzi on z włoskiego miasta Bolonia. To gęsty sos powstały na bazie mięsa mielonego. Jest sztandarowym włoskim dodatkiem do dań. Mówi się, że ilu Włochów, tyle wersji sosu bolognese. P. Małgosia ugotuje go w wersji siedliskiej. Do sosu przygotuje gnocchi – włoskie kluski – takie trochę polskie kopytka. W liczbie pojedynczej słowo gnocco znaczy „gruda”. Wiele jest regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej. Siedliskie gnocchi wykonane są z ziemniaków, mąki i jajka. Uformowane w małe kluseczki, podane z sosem bolognese z mięsem mielonym, przyozdobione bazylią smakują wyśmienicie.
Bez wątpienia przygotowanie takiego dania pozwoli poczuć smak słonecznej Italii, szybko i bez ruszania się z domu.
Spróbujcie ugotować sami!
Życzymy dużo zdrowia oraz smacznego!