Sok z dyni piżmowej – z cyklu Podróże kulinarne

Sok z dyni piżmowej – z cyklu Podróże kulinarne

Znanych jest wiele gatunków dyń, które uprawiane są w celach kulinarnych i dekoracyjnych. Podobnie jak arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki czy tykwy dynie należą do rodziny dyniowatych. Pod względem botanicznym są owocami, ale zwyczajowo zaliczane są do warzyw.

Dynie uprawiane są już od czasów starożytnych. W Europie dynie zyskały popularność w XV wieku, a w Polsce na przełomie XVII/XVIII wieku.

Dzisiejszy dzień rozpoczynamy od pysznego i zdrowego soku z dyni piżmowej.

Dynia piżmowa zyskuje coraz większą popularność wśród dyń dostępnych w naszych warzywniakach. Wyróżnia się charakterystycznym podłużnym kształtem, dość cienką skórką i przede wszystkim swoim orzechowym, słodkawym smakiem. Ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w kuchni.

Na pewno warto po nią sięgać, ponieważ jest zdrowa, niskokaloryczna i daje niemal nieograniczone możliwości w kuchni. Jest bogatym źródłem potasu, witaminy B6 i przeciwutleniaczy. Dobrze wpływa m.in. na ciśnienie krwi, trawienie, zdrowe włosy i skórę.

Można z niej przygotować ciasto i frytki, zupę oraz serwowany dzisiaj przez p. Małgosię pyszny i zdrowy sok z dyni piżmowej, jabłek i cytryny. Przyozdobiony miętą wygląda i smakuje wyśmienicie.

Spróbujcie przygotować sami!

Na zdrowie! Cudownego dnia!

#kulturazrobą #podróżekulinarne